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Call for Further Consultation  

Changes to Section 8.3 of the proposed amended Market Procedure: 
Reserve Capacity Security (PC_2013_05) 

30 October 2014 

1. BACKGROUND 

The IMO is currently progressing the Procedure Change Proposal: Changes to Market 

Procedure for Reserve Capacity Security (PC_2013_051). The consultation period on this 

Procedure Change Proposal was held between 15 July and 11 August 2014.  

Following the close of the consultation period, the IMO has identified that 

further amendments are required to section 8.3 of the proposed amended Market Procedure: 

Reserve Capacity Security2 to provide clarity on the determination of a Facility’s Required 

Level as required under clause 4.11.3B and the adjusted Required Level that must be 

achieved under clauses 4.13.10(a) and 4.13.13(a) for the purpose of return of Reserve 

Capacity Security.  

In the following sections, the IMO has outlined the issue and the proposed amendments to 

the relevant steps of the proposed amended Market Procedure to allow for 

Market Participants to provide submissions to the IMO on these new proposed amendments 

prior to the IMO preparing and publishing the Procedure Change Report.  

2. ISSUE 

Section 8.3 of the proposed amended Market Procedure published on the website3 outlines 

the determination of the Required Level that must be achieved for return of Reserve Capacity 

Security. For the purposes of the Market Procedure, the Ninety Percent and One Hundred 

Percent Tests for the return of Reserve Capacity Security have been defined as a Facility’s 

ability to demonstrate that it can achieve a Required Level adjusted to 90 percent (as 

required under clause 4.13.10(a)) and 100 percent (as required under clause 4.13.13(a)) of 

its level of Capacity Credits, respectively.  

The IMO notes that the formulae contained in step 8.3.1 of the proposed amended 

Market Procedure outline the determination of the Required Level adjusted to 100 percent of 

the level of Capacity Credits. The formulae, however, do not explicitly account for the 

Required Level adjusted to 90 percent of the level of Capacity Credits.  

The IMO considers that it can further clarify the application of these steps by outlining the 

distinction between the Required Level as specified in clause 4.11.3B of the Market Rules 

                                                
1
    Available at: http://www.imowa.com.au/pc_2013_05. 

2
  The marked-up and clean versions of the proposed amended Market Procedure are available at: http://www.imowa.com.au/pc_2013_05.  

Note that no amendments were proposed to section 8.3 of the proposed amended Market Procedure. 
3
  At: http://www.imowa.com.au/pc_2013_05  

http://www.imowa.com.au/home/electricity/procedures/procedure-changes/imo/closed/pc_2013_05
http://www.imowa.com.au/pc_2013_05
http://www.imowa.com.au/pc_2013_05
http://www.imowa.com.au/pc_2013_05
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and the adjusted Required Level that must be achieved either the Ninety Percent or the 

One Hundred Percent Test (under clauses 4.13.10(a) and 4.13.13(a), respectively).   

3. CONSULTATION ON THE PROPOSED FURTHER 
AMENDMENTS   

The IMO requests feedback on the proposed amendments outlined in this document by 

5:00 PM on Thursday 27 November 2014. Submitters are requested to send their feedback 

by email to market.development@imowa.com.au. 

4. PROPOSED FURTHER AMENDMENTS 

The IMO proposes the following further amendments to section 8.3 of the proposed 

amended Market Procedure.  

8.3 Determining Required Level  

8.3.1 In accordance with clause 4.11.3B of the Market Rules, For the purposes of 

clause 4.13.10(a) or 4.13.13(a) of the Market Rules and step 8.1.1(a) or 8.2.1(a) 

of this Procedure, the IMO must determine the Required Level (which for an 

upgraded Facility is calculated for the Facility as a whole) for each Facility as 

followsin accordance with the following: 

(a) for Certified Reserve Capacity assigned to a Scheduled Generators under 

clause 4.11.1(a) of the Market Rules, the Required Level in Trading 

Interval t is:  

                 ))

        )
 

Where: 

      is the number of Capacity Credits initially assigned under 

clause 4.20.5A of the Market Rules; 

          )) is the Facility output indicated in the Temperature 

Dependence Curve at temperature Temp(t); 

      ) is the temperature during Trading Interval t measured according 

to the method specified in the Standing Data for the Facility; and 

        ) is the Facility output indicated in the Temperature Dependence 

Curve at a temperature of 41˚C. 

(b) for Certified Reserve Capacity assigned to a Scheduled Generator or a 

Non-Scheduled Generator under clause 4.11.2(b), the Required Level in 

Trading Interval t is: 

           

   
 

Where: 

mailto:market.development@imowa.com.au
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      is the MW value that equals the five percent probability of 

exceedence of expected generation output, submitted in the report 

provided under clause 4.10.3A(b) or a proposed alternative MW value 

submitted in the report provided under clause 4.10.3A(c); Required Level 

for the Facility provided under clause 4.11.3B of the Market Rules and 

determined on the same basis as the Certified Reserve Capacity for that 

Facility; 

      is the number of Capacity Credits initially assigned under 

clause 4.20.5A of the Market Rules; and 

     is the Certified Reserve Capacity assigned to the Facility (which was 

used as the basis for determining the Facility’s Required Level). 

(c) for a Demand Side Programmes, the Required Level isby the following 

formula: 

          

Where: 

   is the Relevant Demand as determined in clause 4.26.2CA of the 

Market Rules; and 

     is the number of Capacity Credits initially assigned under clause 

4.20.5A of the Market Rules. 

8.3.2 For the purposes of clause 4.13.10(a) of the Market Rules and step 8.1.1(a) of 

this Procedure, the IMO must determine the adjusted Required Level to be 

achieved as 90 percent of the value calculated in step 8.3.1(a), (b) or (c), as 

applicable. 

8.3.3 For the purposes of clause 4.13.13(a) of the Market Rules and step 8.2.1(a) of 

this Procedure, the IMO must determine the adjusted Required Level to be 

achieved as 100 percent of the value calculated in step 8.3.1(a), (b) or (c), as 

applicable. 

 


